In Computerrecht 2022/187 schreef Reinout Rinzema een annotatie bij het vonnis van Rb. Oost-Brabant 20-04-2022, ECLI:NL:RBOBR:2022:1535. Deze annotatie is hier te vinden
Bb 2022/57: IE-registerperikelen bij merken, modellen en octrooien
Dick van Engelen en Nelisa de Bruin in Bedrijfsjuridische berichten (Bb): “Eén van de voordelen die registers voor merken, modellen en octrooien beogen te bieden is dat het voor derden na te gaan is (a) of er sprake is van een merkrecht, modelrecht of octrooi en (b) wie de rechthebbende is. Deze beoogde registerduidelijkheid dient echter niet verward te worden met registerzekerheid. Dat is ten eerste niet het geval omdat het feit dat sprake is van een ingeschreven merk, model of octrooi niet zegt dat dit merk, model of octrooi rechtsgeldig is. De inschrijving in het register beschermt een merk, model of octrooi niet tegen nietigheidsclaims. Van registerzekerheid is ook geen sprake omdat het feit dat iemand is ingeschreven in het register als rechthebbende of pandhouder niet betekent dat dat dit ook inderdaad het geval is. De beheerder van het register controleert enkel op een aantal formaliteiten maar is lijdelijk voor wat betreft de rechtsgeldigheid van een door iemand ingediende aanvrage of een ingeschreven overdracht of verpanding. Voor licenties leert de rechtspraak dat inschrijving niet steeds noodzakelijk is om die te kunnen tegenwerpen aan een derde, zoals een inbreukmaker. Maar geldt dat ook wanneer de licentie moet worden tegengeworpen aan de curator van de licentiegever?
Aan de hand van een aantal vraagpunten proberen wij helder te maken wat het register wel en niet duidelijk maakt en wat wijs beleid is bij het beheer van een IE-portefeuille.”
Lees het volledige artikel hier.
Annotatie Reinout Rinzema bij arrest Hof Amsterdam inzake 1-2 Focus, ECLI:NL:GHAMS:2020:2749
In Computerrecht 2021/4 schreef Reinout Rinzema een annotatie bij het arrest van het hof Amsterdam inzake 1-2 Focus. In deze zaak staat de vraag centraal of de (slechte) kwaliteit van een broncode ertoe kan leiden dat “nakoming blijvend onmogelijk is”. In dat geval zou een ingebrekestelling niet nodig zijn.
Kwaliteit van software is een thema waarover Reinout meermaals heeft gepubliceerd.
GRIPCLIP - De twee pijlers van een IE-akte
GRIPCLIP - De twee pijlers van IE-verpanding
GRIPCLIP - De twee pijlers van IE-overdracht
Annotatie Reinout Rinzema bij vonnis Rechtbank Den Haag 3 juni 2020 "Split~Vision v. Leeuwarden'
In Computerrecht 2/2021 schreef Reinout Rinzema een annotatie bij het vonnis van de Rechtbank Den Haag 3 juni 2020 "Split~Vision v. Leeuwarden'
Annotatie Reinout Rinzema bij vonnis Rechtbank Amsterdam 18 december 2019 'Smart v. Allsafe'
In Computerrecht 3/2020 schreef Reinout Rinzema een annotatie bij het vonnis van de Rechtbank Amsterdam d.d. 18 december 2019 in de zaak ‘Smart v. Allsafe’.
Annotatie Hoge Raad 11 oktober 2019 'Fraanje v. Alukon'
In Computerrecht 1/2020 schreef Reinout Rinzema een annotatie. bij het arrest ‘Fraanje v. Alukon’, Deze noot is hier te vinden.
Basisniveau maakt BA2020 efficiënter
In 2020 gaat de BA2020 (beroepsopleiding voor advocaten 2020) van start. De NOvA (Nederlandse orde van advocaten) staat voor een hoge kwaliteit van de advocatuur en dat begint met de beroepsopleiding. Ook – ja zelfs – advocaten moeten met hun tijd mee. En de tijden veranderen snel door innovatie, diversiteit van de balie en de veranderde vraag van rechtzoekenden. Daarom heeft de algemene raad de huidige beroepsopleiding onder de loep genomen.
Lees op de website van de Nederlandse orde van advocaten het volledige blogbericht van Susan Kaak over dit onderwerp.
"Basisplan digitalisering? Vergeet de advocatuur niet!"
Vorig jaar zomer kwam het bericht van de Rechtspraak dat het digitaal procederen niet landelijk zou worden ingevoerd. De ambities om zowel het procederen als de interne organisatie van de rechterlijke macht digitaal te structuren, bleken te hoog gegrepen. Bij de rechtbanken in Gelderland en Midden-Nederland zou het ‘gewoon’ in gebruik blijven. Dit bericht liet iedere gebruiker in vertwijfeling achter.
Lees op de website van de Nederlandse orde van advocaten het volledige blogbericht van Susan Kaak over dit onderwerp.
Susan Kaak verkozen tot lid van de algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten.
Op 13 december 2018 is Susan Kaak tijdens de vergadering van het college van afgevaardigden per 1 januari 2019 verkozen tot nieuw lid van de algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten.
Klik hier om het officiële persbericht op de website van de Nederlandse orde van advocaten te openen.
IT & IP Litigation in Europe: A Guide for Foreign Lawyers
De Engelstalige “IT & IP Litigation in Europe: A Guide for Foreign Lawyers” is een beknopte gids met belangrijke informatie, inzichten en tips over procederen in IE en IT zaken in een groot aantal lidstaten van de Europese Unie. Deze gids is niet alleen handig voor professionals die te maken krijgen met grensoverschrijdende procedures, maar ook voor professionals die mogelijk zelf te maken krijgen met dergelijke zaken.
Ventoux vertegenwoordigt Nederland in de IP IT Law Group Europe - een netwerk van Europese IP & IT advocatenkantoren.
U kunt de gids via deze link raadplegen.
ICT-problemen voorkomen en oplossen met contracten?!
Problemen met grote ICT-projecten halen regelmatig het nieuws. De indruk ontstaat dat bedrijven en vooral overheden op lichtzinnige wijze grote ICT-projecten opstarten en daarin verzand raken, zodat uiteindelijk miljoenen euro’s over de balk worden gegooid. Er is veel onderzoek gedaan naar het slagen en falen van ICT-projecten. Opvallend is dat de vraag niet wordt gesteld welke rol ICT- contracten daarbij spelen of kunnen spelen. Wat zijn de gebruikelijke contractvoorwaarden en hoe verhouden die zich tot de problematiek die bij grote ICT-projecten speelt? Kunnen contracten bijvoorbeeld bijdragen aan het slagen van ICT-projecten?
Een goede tip voor het waarborgen van Privacy
Susan Kaak geeft een goede tip voor het waarborgen van Privacy in dit informatieve filmpje.
Een handreiking voor bedrijven op het gebied van cybersecurity
De Cyber Security Raad (CSR) komt, met dank aan onder meer Reinout Rinzema, met een rapport over de digitale zorgplichten van bedrijven.
Klik hier voor het rapport.
Slim ontwikkelen met marktpartijen: wat komt er bij kijken?
Deze brochure geeft partijen in het onderwijs handreikingen voor het samenwerken met de markt. De juridische aspecten van de brochure kwamen onder verantwoordelijkheid van Reinout Rinzema tot stand.
Klik hier om de brochure te bekijken.
2017 Editie IT & IP Litigation Guide Europe
De IT IP Law Group Europe heeft een handige brochure vervaardigd waarin veel informatie wordt gegeven over het procederen in IT en IP geschillen in Europa. Deze brochure kan hier worden gedownload. Ventoux is het Nederlandse lid van deze groep en leverde de bijdrage voor Nederland aan.
Drafting tips & skills: waar zijn mijn data?
ORP nummer 5-Juli 2016 jaargang 7, p. 39-40, Reinout Rinzema Toegang tot persoonlijke of zakelijke data is belangrijker dan ooit. Papieren administratie verdwijnen in rap tempo. Gegevensverzamelingen worden steeds vaker buiten de deur geplaatst. Cloud-based oplossingen maken het eenvoudig en goedkoop om overal toegang te hebben tot gegevensverzamelingen. Maar wat als er iets fout gaat en blijkt dat er geen back-up van de gegevens is gemaakt? Diverse rechterlijke uitspraken laten zien dat ICT-dienstverleners niet zonder meer verantwoordelijk zijn.
Lees het artikel hier.
Computerrecht 2014/150: Hoe kan de kwaliteit van ICT systemen juridisch meetbaar worden gemaakt?
Reinout Rinzema en Frank Melis in Computerrecht 2014/150 over de meetbaarheid van de kwaliteit van ICT systemen: "Dat het met de kwaliteit van ICT-systemen niet altijd goed is gesteld, is een publiek geheim. Volgens deskundigen leidt die gebrekkige kwaliteit tot grote kosten en frustraties., Betere kwaliteit van computersystemen zou dus zeer wenselijk zijn. Opmerkelijk is echter dat het in geschillen over de kwaliteit van ICT-systemen niet gemakkelijk blijkt om invulling te geven aan de term 'kwaliteit'. Hier hebben zowel de betrokken partijen zelf als juristen (gemachtigden, advocaten, rechters, etc.) moeite mee."
Lees het volledige artikel hier.