MERK INGESCHREVEN… EN NU?
Je hebt een merk ingeschreven voor de Benelux of voor Europa, gefeliciteerd! Dat merk maakt vanaf nu deel uit van het vermogen van jouw bedrijf. Het is belangrijk om te weten dat een merk geen rustig bezit is. Als merkhouder heb ben jij verantwoordelijk voor de instandhouding van je merk. Dat betekent dat je je merk zelf moet gebruiken, handhaven en bewaken.
Gebruik. Voor de instandhouding van jouw merk is vereist dat je het merk daadwerkelijk zelf ‘normaal’ gebruikt. Doe je dat niet – en wel voor een periode van 5 jaar – dan kan het merk vervallen worden verklaard. Normaal gebruik van het merk is een belangrijke factor voor behoud van het onderscheidend vermogen daarvan.
Handhaven. Zonder onderscheidend vermogen heeft jouw merk geen waarde. Daardoor kan ook de waarde van jouw bedrijf verminderen. Als derden jouw merk – of een teken dat op jouw merk lijkt – zonder toestemming gebruiken kan dat afbreuk doen aan het onderscheidend vermogen van jouw merk. Het is daarom van belang daar consequent tegen op te treden zodat de waarde van jouw merk behouden blijft. Dit heet handhaving.
Bekend merk. Ben je merkhouder van een bekend merk? Dan is dat geen reden om niet te handhaven. Juist bij bekende merken is het van belang om het onderscheidend vermogen te behouden door tegen inbreuk op te treden. Doe je dat niet, dan loop je als merkhouder het risico dat jouw merk verwatert, en een – voor het publiek – bekend begrip wordt. Voorbeelden van bekende maar verwaterde merken zijn; Spa, Aspirine, Walkman en Discman.
Bewaken. Tot slot is van groot belang dat het merk wordt bewaakt. Onderdeel van merkbewaking is termijnbewaking. Je merkinschrijving moet op tijd worden vernieuwd om te voorkomen dat de inschrijving komt te vervallen. Daarnaast bestaat merkhandhaving uit het optreden tegen jongere merken die worden ingeschreven die mogelijk inbreukmakend zijn. Heb je je merk in laten schrijven door een gemachtigde? Dan kan deze de merkbewaking vaak voor zijn rekening nemen.
Inbreuk? Handhaven! Vermoed of constateer je inbreuk op jouw merk? Dan is het van belang om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Daarbij geldt dat bij de handhaving van merkrechten advocaatkosten voor volledige vergoeding in aanmerking kunnen komen en dat het onder omstandigheden mogelijk is om een schadevergoeding te vorderen wegens omzetderving door de inbreuk op jouw merk.
Contact. Ventoux advocaten behandelt regelmatig zaken waarin merkhandhaving een rol speelt. Neem contact met ons op voor een kosteloze vrijblijvende intake waarin we met jou de mogelijkheden voor een handhavingsactie bespreken tegen heldere en transparante tarieven.