Auteursrechten: algemeen
Originele vormgeving. Het auteursrecht beschermt zogeheten “werken van letterkunde, wetenschap of kunst”. Dat bestrijkt een breed scala van immateriële goederen, waarin ideeën, kennis, informatie of data worden vormgegeven of gepresenteerd. Dat kan variëren van teksten, muziek en grafische of beeldende kunst tot industriële vormgeving, computerprogramma’s en databanken. Waar het octrooirecht de technische toepassing van ideeën, kennis, informatie of data beschermt, beschermt het auteursrecht de vormgeving daarvan. De in een werk tot uitdrukking gebrachte ideeën, kennis, informatie en data worden door het auteursrecht niet beschermd en blijven vrij toepasbaar. Om voor auteursrechtelijke bescherming te kwalificeren, moet de vormgeving van ideeën, kennis, informatie en data zodanig ‘origineel’ zijn dat gesproken kan worden van een “eigen intellectuele schepping van de auteur”. Ook deze lat ligt in de praktijk vaak minder hoog dan de leek verwacht.
Bescherming. De bescherming van het auteursrecht strekt zich uit tot de publicatie, reproductie, distributie of openbare uitvoering van het werk en met name ook van alle bewerkingen daarvan. Het auteursrecht biedt zo ook bescherming tegen vertalingen, verfilmingen of andere uitvoeringsvormen waarin het oorspronkelijke werk van de auteur nog herkenbaar is.
Ontstaan. Auteursrecht ontstaat van rechtswege door het enkele maken van het werk, zonder dat een registratie vereist is. Ook het gebruik van de zogeheten copyright-notice – © – is niet noodzakelijk.
Duur. Auteursrecht heeft een duur van 70 jaar. Wanneer de oorspronkelijke auteur/rechthebbende een natuurlijk persoon is, is dat 70 jaar na diens overlijden.